4.PROCES


Aby wykonać zadanie musicie utworzyć 2 równe zespoły: 
zespół ds. zdrowej żywności
zespół ds. śmieciowej żywności.
 
Spośród siebie w każdym zespole wybierzcie
lidera, który będzie odpowiedzialny za koordynowanie działań zespołu.Powinny to być osoby o zdolnościach przywódczych, umiejące odpowiedzialnie i motywująco zarządzać grupą. W obrębie zespołów dobierzecie się w kilku osobowe grupy.

Inspektorzy - w tej grupie powinny się znaleźć osoby spostrzegawcze, o wyostrzonym zmyśle obserwacji, dociekliwe, zainteresowane zdrowym stylem życia oraz znajdujące korelacje pomiędzy biologią, chemią i fizyką oraz ich zastosowaniem w codziennym życiu.
Waszym zadaniem będzie
prześledzenie zawartości lodówki i wizyta w sklepie spożywczym w celu zebrania jak największej ilości informacji potrzebnych do stworzenia wykazu zawartości składników i substancji w produktach.

Tropiciele - w tej grupie powinny znaleźć się osoby wnikliwe, poszukujące bardziej szczegółowych, precyzyjnych informacji. Dodatkowo powinny być obdarzone zdolnością analitycznego i syntetycznego myślenia, odporne na różne formy manipulacji, kierujące się zasadą ograniczonego zaufania i  poddające w wątpliwość przedstawiane informacje.  

Na podstawie wykazu sporządzonego przez inspektorów stwórzcie ranking produktów  uwzględniający korzystne i niekorzystne dla zdrowia człowieka substancje.

Projektanci piramid -  w tej grupie powinny znaleźć się osoby o zdolnościach plastycznych, manualnych, przestrzennych, biegłe w obsłudze programów komputerowych i obróbce graficznej obrazów. Waszym zadaniem będzie zaprojektowanie i wykonanie piramidy zdrowia i piramidy śmieciowej z uwzględnieniem danych przekazanych przez tropicieli.