3.ZADANIA

Waszym zadaniem będzie wykonanie projektu graficznego 2 piramid żywnościowych w dowolnej formie (np. plakat malowany farbami, plakat przygotowany w programie graficznym). 

Jedna z nich to piramida “idealna”, gdzie na najwyższym piętrze piramidy znajdą się produkty, których powinnyśmy używać, jak najmniej, a na najniższym (podstawa piramidy) produkty niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W drugiej piramidzie “śmieciowej” na dole znajdą się produkty zawierające najwięcej szkodliwych dla zdrowia substancji (emulgatory, polepszacze, inne “E”). Przy jej tworzeniu należy rozszyfrować znaczenie ukrytych symboli i nazw substancji zastosowanych w produkcji towarów.  

Do wykonania pracy mogą wam posłużyć etykiety, opakowania lub ich zdjęcia wykonane na podstawie przeglądu zawartości lodówki albo wizyty w sklepie spożywczym. Na podstawie etykietek produktów zróbcie wykaz składników i substancji stanowiących zawartość danego produktu.

Zwróćcie uwagę na:
  • skład surowcowy,
  • wartości odżywcze,
  • dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki ,
  • dodatkowe substancje występujące w produkcie (emulgatory, konserwanty, barwniki, polepszacze i spulchniacze),
  • wartość  kaloryczna,
  • sposób konserwacji (np. pasteryzacja, homogenizacja, itp.),
  • warunki przechowywania,
  • termin przydatności do spożycia,
  • inne.