Jedna z nich to piramida “idealna”, gdzie na najwyższym piętrze piramidy znajdą się produkty, których powinnyśmy używać, jak najmniej, a na najniższym (podstawa piramidy) produkty niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W drugiej piramidzie “śmieciowej” na dole znajdą się produkty zawierające najwięcej szkodliwych dla zdrowia substancji (emulgatory, polepszacze, inne “E”). Przy jej tworzeniu należy rozszyfrować znaczenie ukrytych symboli i nazw substancji zastosowanych w produkcji towarów.
Do wykonania pracy mogą wam posłużyć etykiety, opakowania lub ich zdjęcia wykonane na podstawie przeglądu zawartości lodówki albo wizyty w sklepie spożywczym. Na podstawie etykietek produktów zróbcie wykaz składników i substancji stanowiących zawartość danego produktu.
Zwróćcie uwagę na:
- skład surowcowy,
- wartości odżywcze,
- dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki ,
- dodatkowe substancje występujące w produkcie (emulgatory, konserwanty, barwniki, polepszacze i spulchniacze),
- wartość kaloryczna,
- sposób konserwacji (np. pasteryzacja, homogenizacja, itp.),
- warunki przechowywania,
- termin przydatności do spożycia,
- inne.